четвер, 12 травня 2011 р.

Московська панахида за Кобзарем

Сьогодні (12 травня 2011 р.) відбудуться урочисті заходи, присвячені 150-річчю перевезення праху Тараса Шевченка із Петербурга в Україну
О десятій годині ранку представники української громадськості поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку, о дванадцятій запалили свічки в пам’ять про Кобзаря в храмі-каплиці Бориса та Гліба на площі Арбатські ворота. Недалеко від цього місця стояв храм Тихона Амафунтського, в якому 27 — 28 квітня (за старим стилем) 1861 року стояла домовина з прахом поета і відбулась багатолюдна панахида. А ввечері у Національному культурному центрі України в Москві відбудеться урочистий вечір за участю Національної заслуженої капели бандуристів імені Г. І. Майбороди.




До речі,  львівські художники Орест Скоп, його брат Левко Скоп з синами Петром і Михайлом, а також різьбяр Володимир Іванишин підготували сакральні подарунки для Батурина, що у Чернігівській області. Саме у цьому місті 150 років тому у травні відспівували Тараса Шевченка – під час перепоховання Кобзаря із Санкт-Петербурга до Канева на Чернечу Гору.

Торік у Батурині на місці відспівування Шевченка з ініціативи мецената, директора ВАТ «Львівреставрація» Володимира Пащака і за проектом галицького архітектора Миколи Гайди збудували дерев’яну капличку Святого Миколая. А цьогоріч її прикрасять твори художників зі Львова.

Орест Скоп намалював для цієї каплиці частково ікону, а частково світську картину «Відспівування Тараса Шевченка». Це полотно зображає день відспівування Кобзаря. Володимир Іванишин вирізьбив для каплички фігуру Святого Миколая. А Левко Скоп і його сини намалювали ікони святих – Тарасія, Георгія та Катерини. Перед передачею Батурину усі ці твори мистецтва будуть освячені у Львові священиками різних конфесій.


Мистецькі подарунки від Львова Батурину від п’ятниці, 13 травня, можна побачити у галереї LvivArt (вул. Лесі Українки, 21). Вони експонуватимуться лише кілька днів, бо наступного тижня помандрують до Чернігівської області. А 22 травня, у день 150-ліття від дня перепоховання Тараса Шевченка, уже прикрашатимуть батуринську капличку Святого Миколая.


На фото: Через тиждень картина Ореста Скопа «Відспівування Тараса Шевченка» стане окрасою каплиці Святого Миколая у Батурині. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякую, що завітали на мій блог