середу, 25 травня 2011 р.

Музика весняного дощу



Сьогодні у Львові дощ. Хтось його любить, а хтось не дуже, хтось чекає його з молитвою на устах, а хтось просить Бога, щоб ще трохи почекав, щоб падав, але не сьогодні…Та ось і перші краплі. Вони  залишаються на запилених дорогах і дахах. Потім дощ стихає, і тоді виникає чудовий запах мокрої землі, свіжості ... У народі завжди кажуть  «дощик», незалежно від того, яким він буде: «Дощик припустив», «дощик траву обмиває».
Чим відрізняється, наприклад, злива від грибного дощу? Злива -  це швидкий та сильний дощ, він  ллється прямовисно, сильно. Особливо видовищний  він на річці. Кожна його крапля вибиває у воді маленьку водяну чашечку, яка підскакує і знову падає. Крапля блищить і схожа на перли. При цьому по всій річці чути скляний дзвін.
А дрібний грибний дощ сонно сиплеться з низьких хмар. Калюжі від цього дощу завжди теплі. Він не дзвенить, а шепоче. Трохи помітно возиться в кущах, ніби чіпає м'якою лапкою то один лист, то інший. І після нього буйно лізуть гриби.

Сліпий дощик іде при сонці, коли небо чисте і нема на ньому важких  та сірих хмар. У народі про нього кажуть: «Царівна плаче». Виблискують на сонці краплі цього дощу, схожі на великі сльози. А кому ж і плакати такими сяючими сльозами горя чи радості, як не казковій  красуні-царівні! Можна довго стежити за грою світла під час дощу, за розмаїтістю звуків - від монотонного перестуку по черепиці  даху і мелодійного  дзвону у водопровідній  трубі до суцільного, напруженого гулу, коли дощ ллє, як то кажуть, як із відра, та ми знаємо:  після дощу буде веселка, а там гляди – і сонечко, вимите і лагідне, привітає нас своєю щирою благодаттю…





Мелодія весняного дощу


Натисніть мишкою на будь-яку з краплинок -   і зазвучить мелодія. Якщо клікнете  по інших краплинах, то почуєте музику дощу з їх передзвоном -  дощова мелодія стане красивою і дуже весняною.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякую, що завітали на мій блог