пʼятницю, 1 липня 2011 р.

Походження знаних фраз і висловів

Подекуди  вживаємо у своєму мовленні якісь вислови, а чому так кажемо - не знаємо. Так ось:

Жити на широку ногу – багато, розкішно жити, не слідкуючи за витратами. Значення цієї фрази пов’язане із модою, що з’явилась в Англії у ХІІ столітті.

Існує легенда, що в англійського короля Генріха ІІ Плантагенета жахливо деформувався палець на нозі. Щоб приховати форму спотвореної ноги, він замовив собі черевики з довгими, гострими, загнутими догори носками. Це стало спусковим гачком до початку шаленої моди на «носате» взуття. Король обмежив довжину носків
на рівні закону: простим громадянам дозволялося носити черевики з носком не довшим 15 см, лицарям та баронам – до 30 см, а графам – 60 см.

Злачне місце – місце, яке має погану репутацію, славу. Попри перші асоціації зі словом «зло», етимологія цього вислову має інше коріння. «Злачне місце» – вислів із заупокійної молитви, що означає «місце з достатком» (місце, багате хлібом, злаками). Так саркастично і в’їдливо почали називати місця, де збираються гуляки і марнотратники.

Підкласти свиню – напаскудити, нашкодити. Виникнення цього вислову пов’язане з тим, що представники деяких народів з релігійних міркувань не їдять свинини. Непомітно підкласти такій людині у їжу м’ясо свині означає поглумитися над її вірою.


Водити за ніс – обманювати. Свого часу популярною розвагою були дресировані ведмеді, яких водили по різних ярмарках. Щоб тримати їх на повідку, використовували не ошийник, а кільце, яке встромляли їм у ніс. Ведмедів змушували робити різноманітні фокуси, обманюючи обіцянками подачки.


Адвокат диявола – людина, яка постійно говорить про інших щось погане, намагається у всьому хорошому знайти щось негативне. З часів Середньовіччя у Католицькій церкві при прийнятті рішення канонізувати ту чи іншу людину відбувався своєрідний суд. Один монах вихваляв померлого мученика – його називали «адвокат божий». Інший – «адвокат диявола» – усіляко доводив, що ця людина не достойна канонізації, вишукуючи негативні сторони її життя. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякую, що завітали на мій блог