вівторок, 28 червня 2011 р.

День Конституції

15 років тому відбулася справді значима історична подія, яка гідно увінчує розвиток українського народу у ХХ столітті – була прийнята нова Конституція України – перша Конституція незалежної української держави.
Цей день став державним святом. Люди все глибше усвідомлюють значення Основного Закону для розбудови держави, для правового оформлення її незалежності, демократизації суспільства, закріплення та розширення прав людини і громадянина.

Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Це сприяло підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.
Довгий і складний шлях політичного самовизначення засвідчив невмирущу волю українців мати свою державність, бути суверенним серед інших вільних народів Європи і світу. Послідовно і мужньо крізь віки йшов до цього український народ.
Витоки конституційного мислення йдуть від видатних державотворців – Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Богдана Хмельницького, Пилипа Орлика, Михайла Грушевського, Михайла Драгоманова, Павла Скоропадського.
Вшановуючи великих попередників, ми не можемо не згадати і наших сучасників – державних діячів та політиків, які багато зробили для прориву України в нову якість – від Декларації про державний суверенітет до Конституції незалежної України, прийняття якої 15 років тому стало могутнім акордом у самоствердженні України як держави-нації. У такий спосіб було одержане своєрідне свідоцтво, яке підтвердило кардинальні зрушення не лише в ментальності, а й в реальному житті українського народу.
Не слід забувати, що конституційні норми, якими б вони передовими і демократичними не були, самі по собі не змінять життя на краще. Сьогодні, аби перетворити зміст на результат, усім нам потрібні підвищена відповідальність, самовіддана праця заради однієї мети – процвітання України як цивілізованої європейської держави.
Ровесники Конституції вже сидять за шкільними партами. І від усіх нас залежить, чи житимуть вони в цивілізованій правовій країні, Основний Закон якої пильно стоятиме на сторожі їхніх прав і свобод.
Потрібні час, віра і напружена праця, щоб конституційні засади увійшли в наше життя конкретними і зримими змінами. То ж давайте будемо виходити з того, що Україна починається з кожного з нас. І нам під силу збудувати суспільство, в якому будуть створені умови для всебічного розвитку людини, де панували б гуманізм, демократія, закон і справедливість, а матеріальний достаток співвідносився б із кількістю та якістю праці кожного.
Не будемо ж шкодувати заради цього ані сил, ані енергії! Зробимо все можливе для цього! Відмовимося назавжди від розпалювання ворожнечі в суспільстві. Нехай мир і злагода сприяють подальшій розбудові нашої державності, становленню добробуту у кожному домі.
Тож успіхів нам на шляху до великого майбутнього!
Нехай міцніє наша держава!
Ще раз зі святом, шановне товариство!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякую, що завітали на мій блог