четвер, 9 червня 2011 р.

Чому люди продаються?

Письменник, Герой України, почесний голова Львівської організації Національної спілки письменників України, громадський діяч, який ніколи не замовчує своєї думки, Роман Іваничук (82 роки) презентував двадцяту, ювілейну, художню книжку «Хресна проща».  
«Хресна проща» – історичний роман, у якому міцними нитками пов’язано і переплетено життя України і українців
як за часів Данила Галицького та співця Митуси, так і на початку XX ст., коли парохом у с. Страдчі на Яворівщині був отець Миколай Конрад, український греко-католицький святий, який там же, у Страдчі, трагічно загинув, так і в час хрущовської відлиги, коли існували «Домороси» – гурток молодих студентів-філологів, одним із яких і був Роман Іваничук. Цей історичний вузол письменник намотував навколо Страдча, Страдчанської печери, монастиря... У романі багато легенд і про Золоті Ворота, і про перепоховання Митуси, і про чудотворну ікону...
Роман складається з трьох частин: «Домороси (Іспит сумління)», «Страдчівський патерик (Символ віри)», «Золоті ворота (Кант благальний)». Ця книга відповідає на багато запитань: «Чому люди продаються? Як зберегти вірність, себе для своєї землі?...»


«Для того, щоб здобути ту незалежність, якої хочемо, мусимо пройти Хресну прощу, – зауважує Роман Іваничук. – Не якусь конкретну. Символічно народом пройти цей шлях. Це покаяння за гріхи зрад, відступництва, лінивства, за розбрат. Все це мусимо відмолити на Хресній прощі. Вірю, що моя книга потрібна. І не тому, що вона добре написана (може, й добре написана, не знаю). А своїм нинішнім підтекстом. Стоїмо на ще не пройденій до кінця Хресній прощі, і хочу сказати: «Не сходьте з неї, бо то дорога до нашої незалежності».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякую, що завітали на мій блог