вівторок, 15 травня 2012 р.

Альфа і омега наших знань


Про незвичайні книги я вже писала. Пам’ятаю, ще тоді із захопленням визнавала: до чого тільки не додумаються креативщики від видавничої справи, аби лише спонукакти до читання (?) просунутих юзерів... І ось тепер знайшла ще ось таку своєрідну "топ-десятку" цікавих фактів про історію існування та написання книги. Отже, 



10 місце. Розсипний набір з дерев'яних букв був відомий в Індії за багато століть до Гутенберга. Глиняні ієрогліфи застосовувалися в Китаї в XIII столітті.

9 місце. Стенографію, за допомогою якої можна записати будь-який текст в п'ять раз швидше, ніж за допомогою звичайного алфавіту, було винайдено в 63 році до нашої ери рабинею,  яка належала Цицерону, на ім'я Тіро.

8 місце. Найбільша у світі книга знаходиться в одному з голландських музеїв Амстердама. Ця книга називається «Збірник морських правил». Висота книги більша за середній  зріст  дорослої людини (ширина - 1 метр, товщина - близько півметра).

7 місце. Найважчою в світі книгою вважається географічний атлас, що зберігається в Британському музеї, в Лондоні. Атлас має висоту більше одного метра і важить 320 кілограмів.

6 місце. Дванадцять найменших книг світу вміщаються в одній столовій ложці. Серед них є мініатюрне видання Корану, словник англійської мови на 12000 слів і Конституція Франції.


5 місце. Одна з найбільш незвичайних у світі книг - це «Божественна комедія» Данте, написана на аркуші паперу розміром 80 на 60 см бенедиктинським ченцем Габріелем Челані. Всі 14000 віршів можна легко прочитати неозброєним оком, а якщо подивитися на лист з деякої відстані, то можна побачити барвисту карту Італії. На цю працю Челані витратив чотири роки.


4 місце. У першій російській книзі з лікувальної справи під назвою «Благопрохладный вертоград», яка вийшла в 1534 році, є порада ревнивця: «серце совине хто прикладе  до дружини сплячої до лівого боку, тоді сама вона на себе все вискаже» (якщо зраджує чоловікові) .

3 місце. Італієць Ріо Козеллі збирає колекцію найнудніших в світі книг. У ній близько 10 000 томів. Один італійський поет-невдаха, дізнавшись, що всі його твори знаходяться у Козеллі, хотів завершити своє життя самогубством.



2 місце. Найдорожчою книгою на світі в даний час вважають унікальний «Апокаліпсис», виданий французом Жозефом Форе. Ця книга оцінена в 100000000 старих франків. Вона виставлена ​​в музеї сучасного мистецтва в Парижі.

1 місце. «Єдині та найглибші секрети медичного мистецтва» - таку назву мала товста, в 100 сторінок, книга, знайдена запечатаною серед речей прославленого голландського доктора Германа Бурхаве після його смерті в 1738 році. Книга була продана з аукціону за 10000 доларів золотом. Після того, як печатка була зірвана, виявилося, що сторінки книги були чистими. Тільки на титульному аркуші був  напис: «Тримай голову в холоді, ноги в теплі, і ти зробиш бідняком кращого лікаря».  

Ось так...


Джерело: nnm.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякую, що завітали на мій блог