суботу, 27 серпня 2011 р.

Франко — символ поступу в Галичині

Сьогодні виповнюється 155 років із дня народження Івана Яковича Франка. Він — та людина, якій судилося стати одним з найбільших виразників національного духу українців. Франко — автор більше шести тисяч творів різних жанрів. Поет, прозаїк, драматург, літературознавець, мовознавець, фольклорист, економіст, політолог, а насамперед будівничий нації — це далеко не повний перелік усього, чого торкнулася його натруджена рука. За кількістю написаного можна відтворити його життя по годинах.

За своє життя Франко пройшов складну світоглядну еволюцію. В останні роки навчання у гімназії був близьким до москвофільства, мав намір писати лише для освіченої публіки, а не для народу.
Під впливом публіцистики М. Драгоманова на поч. 1876 перейшов на народовські позиції. Досвід першого арешту (червень 1877) сприяв переходу Франка на соціалістичні позиції.
З середини 1890-х усе помітнішим стає негативне ставлення Франка до  марксистської ідеології. Він перейшов до повної підтримки ідеї політичної самостійності України (Ю. Бачинський “Ukraina irredenta”).
Вершиною ідейно-філософських поглядів Франка, його політичним заповітом стала поема “Мойсей” (1905).  

Охопити бодай основне з його творчості намагалися видавці його творів: тридцятитомник харківського “Руху”, поважний двадцятитомник художніх творів, здійснений видавництвом “Книгоспілка” у Нью-Йорку (1956-1962), двадцятитомник художніх творів письменника, що друкувався в Україні в 50-х — 60-х рр. ХХ ст. Не вичерпує всього і 50-томне видання, здійснене у 70-х — 80-х рр. минулого століття. Наукові інституції України мусять думати про нове повне видання його творів, здійснене на основі сучасних вимог. 




Сценарій до 155-річчя з дня народження І.Я. Франка 










Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякую, що завітали на мій блог