неділю, 6 вересня 2015 р.

"Шкільні" слова


Ось і пролунав перший дзвінок, позаду святкова «лінійка»,уже і перший навчальний день минув… Починаймо активно згадувати слова, якими відтепер будемо кожен день користуватися. До речі, деякі з цих слів (наприклад, «школа», «журнал», «коридор», «кома», «крапка», «тире», «апостроф») прийшли до нас з іноземних мов. 

Так, слово «школа» пройшло довгий шлях в українську мову з давньогрецької, де мало значення ... "дозвілля"! Так, так! Те, що для нас стало постійною і обов'язковою роботою, для греків було заняттям на дозвіллі. 

Слово «журнал» утворене від французького слова жур” - “день. На столі в учителя журнал. Не шукайте родичів цього слова серед український слів, бо воно запозичене. Отже, виходить, що журнал - це щоденник, у якому вчителі щодня записуються добрі й не дуже добрі оцінки (бали)  школярів. За хорошу оцінку вдома похвалять, за погану - перепаде від батьків. Та вже ж не так, як у Голандії. Там уведено спеціальний податок, який сплачують батьки, якщо їхній учень погано вчиться.

Слово «коридор»  недарма має спільний корінь зі словом корида. Обидва слова походять від латинського «куррере»  - бігати. Та слід памятати, що в сучасній школі для бігу та інших фізичних вправ є спортивні зали.

Найдавніші розділові знаки - кома і крапка. Вони зявилися у друкованих книгах ХVІ ст.
Кома - слово з латинської мови; воно мало значення: кую, б’ю, відсікаю, відрубую,
відділяю.
Крапка - це буквальний переклад латинського слова пунктум. Це слово дало такі назви: пункт, пунктуація, пунктир, пунктуальний.
Тире - слово французьке. Означало воно у французькій - тягти. Першим застосував цей розділовий знак російський історик і письменник М.Карамзін на початку ХІХ ст.
Апостроф - наймолодший правописний знак нашого письма. З’явився він в українській граматиці і набув правописних прав за радянських часів. Назва знака взята з давньогрецької мови. Там вона означала: кривий, зігнутий, повернутий...
Які ще "шкільні слова" знаємо?


А ось і жартівливий діалог

        Учитель і учні

На початку навчального року:

ВІН: Ура! Нарешті! Я вже дочекатися не міг!
ВОНИ: Може нам піти?
ВІН: Ні, навіть не думайте про це!
ВОНИВи нам високі бали будете ставити?
ВІН: Звичайно!
ВОНИВи будете багато домашніх вправ задавати?
ВІН: Ні, як вам таке в голову прийшло?
ВОНИ: Будете нас  хвалити?
ВІН: Буду!
ВОНИ: Будете нас  сварити?
ВІН: Ніколи!
ВОНИ: Можемо Вам вірити?

Після першого семестру - читати знизу вгору ...


Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякую, що завітали на мій блог