вівторок, 31 травня 2011 р.

Щастя не має ступенів порівняння

 Прочитала одну цікаву притчу. Дуже вже вона мені сподобалась, бо і справді, не цінуємо те, що маємо...
      Один чоловік прийшов до психолога і розповів лікарю, яка печаль оселилася в його серці. Доктор запропонував йому піти в цирк: 
- Там пречудовий клоун. Він змусить вас сміятися, ви забудете  про всі свої печалі! 

Та чоловік відповів, що це неможливо. Лікар став наполягати. Тоді його пацієнт гірко посміхнувся і сказав: 

понеділок, 30 травня 2011 р.

Тема диктанту з української мови

 Тема диктанту з української мови для 9-го класу буде оголошена 31 травня о 9 годині
31 травня дев’ятикласники складатимуть перший іспит державної підсумкової атестації з української мови, номер тексту якого буде оголошено в ефірі Першого Національного о 9 годині ранку.
У відповідності з графіком проведення державної підсумкової атестації учнів 9-х класів, що визначений Міністерством освіти і науки, молоді та спорту, школярі розпочнуть іспити диктантом з української мови, який буде проведений всіма школами 31 травня о 9 годині ранку.

неділю, 29 травня 2011 р.

Ця людина - дух нації

          Сьогодні 95-а річниця від дня смерті Великого Каменяра...


28 травня 1916 року помер Іван Франко. Ви знали про це? Якщо так, то, повірте, таких, як ви, в Україні небагато. Безперечно, ім’я Франка для українців не нове. Проте чи усвідомлюємо ми велич цієї людини? Чи розуміємо життєву місію Франка? Чи за роки незалежності переосмислили його роль в становленні української нації? Чи не образили гідність інтелектуала, лідера української інтелігенції кінця ХIХ — початку ХХ століття, просто охрестивши «каменярем»? 

Таких, як Франко, недооцінених або ж і зовсім забутих, в українській історії багато. Обравши собі декількох історичних постатей, як великий Шевченко чи Хмельницький, українці дещо відсторонилися від інших. Складається враження, що любові народу просто не вистачає на всіх його героїв. Варто було б встановити день вдячності всім великим людям, які зробили внесок у становлення української нації, щоб хоча би в цей день ми згадували своїх героїв. 

суботу, 28 травня 2011 р.

"Заговори, щоб я тебе побачив" (Сократ)



Привели одного разу до філософа юнака, щоб той навчив хлопця мистецтву ораторства. І Сократ, щоб перевірити здібності юнака, сказав: "Заговори, щоб я тебе побачив ..."

"Яка людина, така його і мова", - вважав Сократ. Звідси і з'явився цей чудовий сократовский афоризм.

четвер, 26 травня 2011 р.

Напутні слова для випускників

Ну ось і Останній Дзвінок… Останній для тих, хто закінчує школу.  Для них він означає початок нового життя, зовсім дорослого  та іншого. 



Для Вас 
НАПУТНІ СЛОВА КЛАСИКІВ ЛІТЕРАТУРИ

ПАМ’ЯТАЙТЕ, 
ДОРОГІ ВИПУСКНИКИ, 
простодушні рядки високоосвіченого . щирого, мандрівного поета Григорія Сковороди, в яких звучить ідея "сродної правці", що вчать поважати простих людей, заставляють задуматися над словамифілософа: "Щастя твоє в тобі самому, і пізнавши себе - пізнаєш усе, не пізнаєш себе - ходитимеш у темряві".

середу, 25 травня 2011 р.

Музика весняного дощу



Сьогодні у Львові дощ. Хтось його любить, а хтось не дуже, хтось чекає його з молитвою на устах, а хтось просить Бога, щоб ще трохи почекав, щоб падав, але не сьогодні…Та ось і перші краплі. Вони  залишаються на запилених дорогах і дахах. Потім дощ стихає, і тоді виникає чудовий запах мокрої землі, свіжості ... У народі завжди кажуть  «дощик», незалежно від того, яким він буде: «Дощик припустив», «дощик траву обмиває».

неділю, 22 травня 2011 р.

День слов'янської писемності і культури

Щорічно 24 травня в день вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія (згідно з Указом Президента України «Про День слов'янської писемності і культури» від 17 вересня 2004 р. № 1096/2004) відзначаємо в Україні День слов’янської  писемності і культури. 
Кирила і Мефодія вшановують  як просвітителів слов’ян у всьому християнському світі. Цей  день особливо урочитсо відзначають у Болгарії. Там здійснюють святкову ходу   з буквами слов’янської азбуки та іконами святих братів. Крім України, День слов'янської писемності і культури святкують також у Росії, Білорусі, Болгарії, Сербії, Македонії, Чорногорії  та інших країнах.

суботу, 21 травня 2011 р.

Свято Героїв


Завтра, 22 травня, Львівщина відзначатиме Свято Героїв - свято величі духу українських вояків-борців за волю України, символ незборимості української нації. Ми вшановуємо пам’ять видатних діячів українського визвольного руху княжої та козацької доби, часів української революції та Другої світової війни, десятиліть національного спротиву ОУН-УПА та часів відродження української державності. Також ми вшановуємо живих героїв України, ветеранів національно-визвольної боротьби, що чинили опір колонізації України, які є взірцем служіння українській нації для сучасної молоді. Не одна імперія хотіла б, аби ми забули імена наших героїв. Але нація, яка забуває минуле, не має майбутнього. Ці імена закарбовані у нашій пам’яті назавжди, у наших серцях - Бандера, Шухевич, Коновалець.

вівторок, 17 травня 2011 р.

«Нації вмирають не від інфаркту. 
Спочатку їм відбирає мову» 
У світі існує понад 6800 мов. Більш як 90 відсотків з них мають менше ста тисяч носіїв. Близько 350 мов – менше п’ятдесяти носіїв. Натомість 40 мов – найпопулярніші, ними спілкується близько 66 відсотків населення планети.
Так, китайською володіють 1 млрд. 300 млн. людей; англійська мова – рідна для 354 млн. людей і ще втричі більше володіють нею як другою мовою, іспанською – понад 600 млн., арабською – 370 млн., російською – близько 300 млн. Про безпеку цих мов можна не хвилюватися, а от інші опиняються під загрозою повторити долю еякської мови, яка зникла три роки тому, коли померла Мері Сміт Джоунс – остання жінка, що нею розмовляла. Смерть мови – втрата людством частинки унікальності, оскільки мови – це і є віддзеркалення життя і світу, у якому живе той чи інший народ.

неділю, 15 травня 2011 р.

«Абеткове» обличчя сучасної літератури

У видавництві «Фоліо» вийшла книга літературного оглядача інтернет-видання «Українська правда», перекладача, викладача світової літератури Ірини Славінської «33 герої укрліт».
Збірка складається з інтерв’ю Славінської з відомими українськими письменниками, зробленими у форматі «абетки» – «від А до Я». «На кожну з букв української абетки придумувалося слово – це робив або співрозмовник, або я, – зазначає Ірина Славінська. – Слово викликало певні асоціації, які співрозмовник озвучував. Я допомагала розвинути міркування у цікавий бік. Інтерв’ю за літерами алфавіту допомагає почути щось цікаве від тих, у кого вже питали, здається, про все».

Героями книги стали Іван Андрусяк, Юрій Андрухович, Люко Дашвар, Лариса Денисенко, Іван Драч, Сергій Жадан, Іван Малкович, Тетяна Малярчук, Кость Москалець, Віктор Неборак, Генрі Лайон Олді, Тарас Прохасько, Олесь Ульяненко... Олександра Ірванця авторка називає «хрещеним батьком» проекту, бо саме з його легкої руки почалася «абеткова» епопея.

суботу, 14 травня 2011 р.

Президент оцінив Малковича

Поет, перекладач, директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович перетнув 50-річну життєву позначку. З ювілеєм видавця привітав президент України Віктор Янукович.


«Високо ціную Вас як відомого поета, перекладача, редактора, який опікується надзвичайно благородною справою – виданням дитячих книжок, – зазначає президент у своєму вітанні. – Завдяки діяльності видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» сотні тисяч дітей мають можливість долучитися до якісної друкованої продукції. Ви переконливо доводите, що національна книжка може отримувати найвищі нагороди на престижних книжкових форумах». 

четвер, 12 травня 2011 р.

Московська панахида за Кобзарем

Сьогодні (12 травня 2011 р.) відбудуться урочисті заходи, присвячені 150-річчю перевезення праху Тараса Шевченка із Петербурга в Україну
О десятій годині ранку представники української громадськості поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку, о дванадцятій запалили свічки в пам’ять про Кобзаря в храмі-каплиці Бориса та Гліба на площі Арбатські ворота. Недалеко від цього місця стояв храм Тихона Амафунтського, в якому 27 — 28 квітня (за старим стилем) 1861 року стояла домовина з прахом поета і відбулась багатолюдна панахида. А ввечері у Національному культурному центрі України в Москві відбудеться урочистий вечір за участю Національної заслуженої капели бандуристів імені Г. І. Майбороди.

середу, 11 травня 2011 р.

Рука руку миє

А тепер трохи про походження знаних фраз і висловів


Вмити руки – зняти з себе будь-яку відповідальність. Виникнення цього вислову пов’язано із давнім східним звичаєм: людина, не винна у злочині, вмивала водою руки і привселюдно заявляла: «Я не винна в цьому» або «Руки мої – чисті». Це дорівнювало урочистій клятві.


Рука руку миє – взаємна допомога, вигідна обом сторонам, кругова порука. Частіше використовується у негативному сенсі. Ця приказка відома ще з часів Давнього Риму – Manus man um lavat. Походження фрази – банальне: на основі асоціації зі звичайним миттям рук.

понеділок, 9 травня 2011 р.

Нові підсумкові контрольні роботи з української мови у 5-8 класах

Міносвіти скоротило кількість варіантів завдань підсумкових контрольних робіт
Через низку помилок у завданнях, Міністерством освіти значно скорочений перелік варіантів завдань підсумкових контрольних робіт для учнів 5-8-х класів з української мови.
Освітнім відомством надані нові варіанти завдань, що мають використовувати загальноосвітні навчальні заклади при проведенні підсумкових контрольних робіт у 5-8-х класах.
Зокрема, кількість варіантів, надісланих міністерством завдань з української мови, зазнали істотного скорочення у всіх класах, в яких мають бути проведені підсумкові контрольні роботи.
Так, кількість варіантів завдань контрольних робіт з української мови для учнів 5, 6, 7 і 8-х класів скоротилась на 18 ‑ із 38, раніше запропонованих міністерством, залишилося 20 варіантів для кожного класу. Завдання тут.
(Із сайту «Освіта.ua»)

неділю, 8 травня 2011 р.

День Матері

                            Шановні колеги, дорогі наші МАТЕРІ!

   Вітаємо усіх Вас з прекрасним святом - Днем матері - святом любові й поваги до жінки як берегині роду та сімейного затишку. Любов матері - основа й джерело життя. Мама - це перша людина, яку ми зустріли на своєму життєвому шляху. І найчарівніше полягає в тому, що це перша людина, яка зустрілася нам і  виявилася найтерплячішою. 

   У цілому світі мірою гідності людини вважається її подяка матері за всі її старання, виховання й самовідданість. Багато слів вдячності треба передати за все добро, за ласку, за любов. Нехай весняне свято розбудить радість в душі кожної матері. Поспішайте кожен сказати своїй матері слова любові та вдячності. Тож бажаємо нашим матерям щастя, радості та поваги.

суботу, 7 травня 2011 р.

Львів - душа України в тілі Європи


7-9 травня Львову виповниться 755 років. Уже традиційно з нагоди Дня міста буде помпезне святкування — фестивалі, козацькі забави, виставка раритетних машин, урочиста сесія міської ради, святковий парад та багато розваг.
Найбільше святкування розгорнеться у центрі Львова — на проспекті Свободи, площі Ринок та проспекті Шевченка. Святкування почнеться із уже традиційного молебню усіх релігійних конфесій. На площі Ринок усі три дні свята працюватиме ярмарок ремесел.

пʼятницю, 6 травня 2011 р.

Святий Юрій – покровитель Львова


Сьогодні, 6 травня, Львів відзначає свято свого покровителя – великомученика і побідоносця Святого Юрія  - покровителя козаків, бо ж він святий-лицар. Навіть Хортиця колись мала назву острова Св. Юрія.
         За легендами, святий Юрій був старшиною у війську римського імператора Діоклетіана, помер за віру мученицькою смертю у 304 році. За однією з легенд йому вдалось одним ударом списа вбити дракона, котрого не змогло до того здолати ціле військо. Розповіді про перемогу Юрія над змієм символічні, бо це порятунок церкви, перемога над нечистим.  Він є патроном пластунів, скаутів, лицарів, безплідних жінок. Охороняє людей від страшних інфекційних хворіб.
         Може хтось з Вас чув, що покровителем Львова є Юрій Змієборець. Зараз хочу вам розказати одну з легенд Львова, яка має безпосереднє відношення до собору Св. Юрія. Так от легенда ...

четвер, 5 травня 2011 р.

З гонором і гумором


Одним з феноменів сучасного Інтернету стала шалена популярність мотиваторів та демотиваторів. Вони знайомі кожному користувачеві всесвітньої мережі, викликаючи найрізноманітніші емоції, але в жодному разі не залишаючи нікого байдужим. Вікіпедія дає таке визначення поняттю «мотиватор»: «зображення-макрос, що складається з картинки в рамці і напису-слогану, що коментує її, складене за досить точним каноном».

вівторок, 3 травня 2011 р.

Материнська любов




Яким же прекрасним є зв’язок 

між матір’ю та її дітьми


Незабаром відзначатимемо ще одне свято – День Матері. У травні, коли прокидається від сну природа, коли дзвенить у блакиті пташиний спів, коли травами і квітами замаїться земля, теплий весняний вітер приносить до нас Свято Матері. Мама! У цьому слові природа утілила найвищий свій ідеал. Мати і дитя - найпрекрасніший образ в людській історії. Народні легенди, балади розповідають про матір, яка не замислюючись віддає своє життя за щастя дитини. Дійсно, любов батька та матері до своїх дітей – один з найпрекрасніших феноменів Творіння. Саме в любові сила людини. Завдяки їй ми бачимо чудесні сцени – і у світі людей, і у світі тварин. Ось, для прикладу,  фотографія: пташеня залізло на край гнізда, щоб навчитися махати крильцями, та раптом втратило рівновагу – батьки докладають усіх зусиль, щоб не дати йому упасти на землю...


Боже, допоможи нам зрозуміти всю цінність своєї сім’ї і наповнити серце любов’ю до наших дітей і батьків. Любов – один з секретів 
збереження будь-якого суспільства. І справді, яким ...

неділю, 1 травня 2011 р.

Це ще той батяр!

Першого та другого травня Львів святкуватиме  День батяра. 
Який він, справжній львівський батяр? Це веселий, жартівливий, дотепний неформал,  людина, яка вміє додавати гарного настрою. Батяр – підкорювач жіночих сердець. Водночас він бешкетує, веселиться, любить пиво, а також плодово-ягідне вино. А от на справжнє – виноградне – батярам бракувало грошей, адже воно було дороге.
Батярський дух зародився у міжвоєнний період. А саме слово має мадярське походження. "Батер" –  так угорці називали малих хуліганів, бешкетників. Потім це "звання" прилипло до старших розбишак. У батярів –  своя говірка. Приміром, на рогатку вони казали "катапулька", пияка називали "бухарик", "зацьмаканий", а горілку –  "цьмага".
Дякую, що завітали на мій блог