суботу, 28 травня 2011 р.

"Заговори, щоб я тебе побачив" (Сократ)



Привели одного разу до філософа юнака, щоб той навчив хлопця мистецтву ораторства. І Сократ, щоб перевірити здібності юнака, сказав: "Заговори, щоб я тебе побачив ..."

"Яка людина, така його і мова", - вважав Сократ. Звідси і з'явився цей чудовий сократовский афоризм.

ЯК НАВЧИТИСЯ КРАСИВО ГОВОРИТИ?



Вміння красиво говорити дано від природи не кожному. Але ці навички можна розвинути. Яким чином?

Чому на нараді або лекції нудно, а на концерті артиста розмовного жанру час пролітає непомітно? Справа навіть не в предметі розмови, а в тому, яка манера притаманна тому, кого доводиться слухати.

Не випадково древній мудрець Сократ пропонував людині заговорити, щоб у співрозмовників з'явилася можливість зрозуміти, хто перед ними.

Природно, мова дана нам у спадок. Але такий дар можна й потрібно тренувати.
Чому вчить наука риторика? Красиво говорити.
Щоб навчитися переконувати співрозмовника в правоті своєї думки і вірно інтерпретувати навіть найслабші доводи, необхідно зайнятися риторикою. Де? У спеціальній школі або на спеціальних факультативах. Проте досягти бажаного результату можна самостійно.

Для того, щоб навчитися гарно говорити,  читайте словники
Красиво говорити - значить правильно вимовляти слова, вірно інтонувати речення, вміти яскраво і образно висловити свою думку.
Щоб наситити свою мову новими словами, намагайтеся щодня запам'ятовувати хоча б одне нове слово. Українська мова така багата, що за цим заняттям можна провести все життя. Тому не бійтесь заглядати у словники тлумачні, етимологічні та фразеологічні.
Якщо ви прагнете стати професіоналом у своїй галузі, придбайте спеціальний словник, який дозволить вам освоїти основні поняття. Адже фахівець, який не розбирається в галузевих термінах, виглядає «блідо».

Міняйте емоційне забарвлення мови
Щоб співрозмовник слухав вас, відкривши рот, міняйте інтонацію, виділяйте тоном основну думку висловлювання, підтримуйте цікаві думки доречними жестами. Чи відчуваєте страх перед аудиторією? Раджу вам почати з виступів перед дзеркалом або близькими людьми. Нехай це будуть спочатку лише застільні тости. Навіть тут потрібно заробити авторитет. Але ж потім він буде працювати на вас!

Станьте трішки актором
Щоб відкрити в собі талант красномовства, важливо тренуватися. Тому постарайтеся розповісти улюблений вірш різними голосами. Спочатку грубим або ніжним, потім - грайливим або діловим. Ви побачите, що різні інтонації можуть спонукати до різних дій. Це означає, що одне і те ж слово, сказане з різними емоціями, має різну силу впливу.
А ще можна вибрати в якості зразка для наслідування одного з дикторів телебачення. Постарайтеся говорити так само, як він. Це дуже складно. Однак рівна мелодійна мова, що складається з красивих і правильних слів, через певний час буде вам забезпечена.

З магнітофоном по життю
Вам здається, що ваша мова досконала? Пропонуємо провести маленький досвід. Запишіть свою розмову (монолог або діалог) на магнітофон чи диктофон. Прослуховування таких записів допомагає виділити помилки і виправити їх. 
До числа найбільш частих відноситься непомірне вживання слів-паразитів - «як би», «ну», «ось» і цілих словосполучень-паразитів. Дратує співрозмовників і вживання таких довгих звуків, як «а», «е».
Працюючи над собою, робіть такі записи регулярно. Скоро ви побачите результат.

Читання - світло
 Регулярне читання класичної літератури та книг сучасних авторів дозволяє розширювати словниковий запас. Тому читайте якомога більше. Адже слово, побачене в книзі і зрозуміле, запам'ятовується набагато краще, ніж почуте.

4 коментарі:

  1. Чудові поради! Задопомогою них можна багато чого досягти...

    ВідповістиВидалити
  2. У нас в класі буде класна година на тему "Заговори, щоб я тебе побачив". Мені потрібно провести цю класну годи. Дуже прошу допомогти мені придумати цікаві ігри або розважальні завдання для учнів на цю тему.

    ВідповістиВидалити

Дякую, що завітали на мій блог