середу, 21 вересня 2011 р.

"В" чи "НА", або хто проти стилістичних норм української мови


Вже вкотре Міністр освіти і науки Дмитро Табачник продовжує стверджувати, що можна вживати словосполучення "на Україні". 

"Я вже колись говорив, що обидві форми абсолютно правильні, тому що прийменник "на" і "в" не є мірилом державності", - сказав міністр освіти в інтерв'ю російському радіо "Ехо Москви". "Коли ми говоримо "на Кубі" - це правильна історично сформована форма російської мови. Але це не скасовує кубинську державність. Так само можна говорити  "на 

Мадагаскарі" - і це не змінює суті Мадагаскарської республіки", - вважає Табачник. Він зауважив, що йому особисто абсолютно однаково, який прийменник застосовується щодо України – "в" чи "на". 

Проте, згідно зі стилістичними нормами української мови, у конструкції "на Україні" прийменник "на" свідчив про стан (статус) території як складової великої держави-імперії. Ця форма й нині існує на позначення частини від цілого, як регіону, області тощо, наприклад: на Алтай (-таї), на Буковині (-ну), на Одещині (-ну), на Поліссі (-ся). Водночас усі назви островів вимагають саме прийменника "на": на Сахаліні, на Курилах, на Кіпрі, на Мадагаскарі тощо.

Оскільки Україна є незалежною державою, то вживати слід конструкцію "в Україні" (до речі, не існує ж форм "на Китаї", "на Польщі", "на Франції"). 


Зрештою, знаємо, що ще  Іван Франко зауважував: "Змінюючи мову, людина змінює стан своєї душі". Пам’ятаймо про це!

За матеріалами УНІАН

4 коментарі:

  1. Недавно стикнулася з цією проблемою. Знаю, що правильно буде "в Україні", а от як обґрунтувати чому саме так, було для мене проблемою. Я з того покоління, яке вчили "на Україні". Але, виправляюся!!! Ваш блог мовна знахідка для мене! Дякую!

    ВідповістиВидалити
  2. На жаль, чи, на щастя, ми всі з того покоління. Але... спасибі Вам за чуйне ставленя до нашої мови, а також за такий хороший відгук.

    ВідповістиВидалити
  3. Дуже яскравий та насичений корисною інформацією блог!

    ВідповістиВидалити

Дякую, що завітали на мій блог