суботу, 14 січня 2017 р.

СТАРИЙ НОВИЙ РІК

СТАРИЙ НОВИЙ РІК — дивна словесна конструкція, яка багатьох українців причаровує навіть більше, ніж «просто Новий рік», бо чудес в оту староноворічну ніч буває більше, ніж з 31-го на 1-ше.
Українці стали двічі святкувати Новий рік після реформи календаря у 1918 році. 14 січня — це свято за старим стилем. 
Новий рік давні слов'яни святкували навесні (звідси, як пояснюють учені, у щедрівках згадки про ластівок і засівання хлібним зерном). З прийняттям християнства Новий рік стали відзначати у вересні. Обряди, вірування,
дати пересувалися, накладалися одні на інші і вийшло чудове, калейдоскопічно дивовижне свято — старий Новий рік. 
Новий рік завжди був бажаним святом у кожній родині. З ним пов’язували кращі сподівання, гадали на достаток, щедрий урожай, родинну злагоду і здоров’я рідних.



Cвятий Василь вважався покровителем землеробства. Тому цього дня ще вдосвіта годилося засівати оселю збіжжям. Цю почесну місію доручали парубкам. Збудивши сина, господар давав йому велику рукавицю, наповнену зерном, а хлопець, ставши під образами, урочисто засівав батькову хату: “На щастя, на здоров’я! Роди, Боже, жито-пшеницю і всяку пашницю! Будьте здорові! З Новим роком та з Василем!” Батько щедро обдаровував сина грошима.


Засіявши свою хату, парубки бігли до сусідів: “Сію, сію, посіваю, з Новим роком Вас вітаю! Зичу Вам на Новий рік, щоб щасливий був Ваш вік, і не кашляйте ніколи, – від Миколи до Миколи. Хай буде мука смачна, щоб не видно в скрині дна, щоб завжди був хліб та ніж, як голоден, сядь та й їж. Щоб не було сварки в хаті, ані вітру на загаті. Щоб водилися у хаті і безчубі, і чубаті. Щоби діти в Вас були здорові, – кашу їсти все готові. Щоб Вам з них була потіха, ну і грошей хоч півміха!”
Кожен намагався якнайшвидше засіяти односельчан і отримати якнайкращий подарунок. Тим, хто спізнювався, давали лише пироги та солодощі. Іноді перших посівальників господині садили на порозі і роззували, “щоб вдома краще кури неслись”, а господарі тим часом йшли з коцюбою до сідала і зганяли курей, щоб ті починали швидше нестися.
Перший новорічний день визначав рік – з ранку до вечора слід було веселитися, щоб усі наступні дні були радісні і щасливі.
Вечір під Старий Новий рік зветься щедрим , і вважається, що о 12 годині ночі вода в річках перетворюється на вино. А ще за дня - маленькі, а ввечері - дорослі справляють Маланку. Гучно, урочисто переодягнена молодь щедрує попід вікнами. Вважається, що цієї ночі здійсниться те, що хто хоче, треба тільки вміти потрібне проказати належно та вчасно.
Не можна у цю ніч робити нічого злого: воно обернеться проти того, хто його робить. Сміття, що збирається від Святвечора до Старого Нового року, не можна виносити, щоб не виносити з ним доброї долі; воно палиться і дим від нього цілющий...
День святої Меланки в народі ще називають Василевою колядою, тому що раніше він припадав на переддень Нового року, Василева дня. Цього вечора (13 січня) дівчата ворожать на заміжжя.
Якщо вночі вітер дме з півдня - рік буде теплий й благополучний, з заходу - це до достатку молока та риби, зі сходу - чекай врожаю фруктів.
Василева ніч зоряна - літо ягідне.
Текст поздоровлення


Сію сію посіваю. З Новим роком Вас вітаю.
Хай завжди Вам щастя л’ється,
Хай добро в сім’ї ведеться,
Хай здоров’я з Вами буде,
Хай Вас друзі не забудуть,
Хай смачна кутя удасться,
Щоб весело і щасливо провели Йорданські Свята.

А в кінці можна сказати:

Маленький Ісусик не спить не дрімає
Своїми оченятами весь світ обнімає
І Вашу родину і Вашу хатину
І всю Україну Христос ся Рождає.

Ще можна посівати і промовляти:

Сієм, вієм, посіваєм,
З Новим роком вас вітаєм
На щастя, на здоров’я
На Новий рік!
Щоб вам вродило краще, ніж торік.
Коноплі під стелю,
А льон до коліна,
Щоб вам, господарі,
Голова не боліла!

З новим роком, браття милі, 
В новім щастю, в новій силі 
Радісно вітаю вас 
І бажаю, щоб в здоров’ю, 
В мирі, з братньою любов’ю 
Відтепер ішов вам час. 
І бажаю, щоб трудяще 
Те життя вам якнайкраще 
Без біди минало всім, 
Щоб думками ви міцніли, 
Багатіли, не бідніли, 
Щоб веселий був ваш дім. 
І бажаю, щоб ми згідно, 
Сміло, свідомо, свобідно 
Йшли до спільної мети: 
В своїй хаті жить по-свому, 
Не кортится нікому, 
Лад найкращий завести. 
Сим бажанням вас вітаю 
І по давньому звичаю 
Повну чарку догори! 
Щирій праці Бог поможе. 
Дай нам Боже все, що гоже! 
Що не гоже — чорт бери!
(І. Франко)

Веселих свят!!!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякую, що завітали на мій блог