вівторок, 5 січня 2016 р.

У переддень Святого вечора

Всі ми з нетерпінням чекаємо Різдвяних свят, а перед ними - Святої вечері, бо саме 6 січня закінчується сорокаденний Різдвяний піст. Вся сім’я збирається разом за спільним святковим столом. 

Свята вечеря багата українськими традиціями та звичаями. Саме тому на столі під скатертиною має бути застелене сіно, адже маленький Ісусик народився на сіні. По кутках столу в багатьох українських сім’ях ставлять часник. У центрі стола -  свячену
свічку, яку запалюють тоді, коли родина сідає вечеряти.  У куті хати ставлять дідух – святково прикрашений сніп пшениці.

Найголовнішою стравою на столі завжди є кутя, яку готують із  пшениці, маку, родзинок, грецьких горіхів та  меду, бо усі вони мають символічне значення (мед, наприклад, символ солодкого життя, а мак - символ достатку в родині). Кутю ставить на середину столу тільки господиня дому. Приготування куті - процес трудомісткий, але чим смачніша кутя, тим солодшим і багатшим буде життя в родині. На Святвечір на столі має бути 12 страв, проте всі вони мають бути пісними.
На Святий вечір на столі мають бути вареники. Вони можуть бути з капустою, з картоплею, з грибами, з капустою... А ще  подають голубці  з тертої картоплі,  гречки чи рису,  политі  підливкою з грибами.

Також на столі є риба. Це може бути оселедець, риба копчена, риба смажена у клярі або запечена з овочами.
Традиційними є на святковому столі мариновані огірочки, помідори, … грибочки.
Також господині варять  український борщик, він може бути з грибами. І само собою до борщу мають бути пампушки з часником.
З напоїв на столі обов’язковим має бути узвар – компот із сушених фруктів.
На десерт господині печуть пончики, які можуть бути з різноманітними начинками – з маком, з вишнями, з варенням, і т. д.
Кожна господиня має певні страви, які вона вже традиційно готує кожного року (рецепти страв на Святвечір є тут).
Вечеряти родина сідає лише  тоді, коли на небі з’явиться перша зірка, це є символом того, що Ісус Христос  народився. У цей вечір не п'ють спиртних напоїв, а страви подаються теплими, щоб господиня будинку була весь час за столом разом зі своєю родиною. Після Святвечора вночі або вранці вся родина  іде до церкви.

Отож, смачної Вам Святої вечері! Веселих Різдвяних свят!





2 коментарі:

  1. Вітаю, Ліліє Степанівно, зі святами, що наступають! Всіх Вам благ, смачної куті та щедрої коляди! Христос ся Рождає!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Славімо його.
      Дякую, Наталіє Ігорівно, за привітання.
      Коляд, коляд, коляда,
      Хай обходить вас біда.
      І нехай на ваш поріг
      Прийде радість в Новий рік.

      Щоб в добробуті цвіли,
      Щоб щасливо ви жили,
      І щоб рік цей молодий
      Вам був кращий за старий.

      Друзів зичу багато;
      Щоб у будні та на свято
      Ваші гнулися столи.
      Щоб здорові всі були!

      Видалити

Дякую, що завітали на мій блог