середу, 3 серпня 2011 р.

Мова - твого життя основа

             … вміти правильно говорити …  ще не заслуга,

             а не вміти  - вже ганьба, тому що правильне мовлення,
             по-моєму, не стільки достоїнство вправного оратора, 
             скільки властивість громадянина. 
                                                                                     Цицерон


Дійсно, наша побутова українська мова є недосконала, на третину засмічена іншомовними словами (російськими, польськими, англійськими тощо). Виправити ситуацію допоможе самодисципліна та  самонавчання українців (до речі, в тенетах Інтернету знайшла дуже хороший, як на мене, «Словарик пояснення чужих та не дуже зрозумілих слів» 1906 (!) року видання. Почитайте, не пошкодуєте). 

     Думаю, що постійна реклама на державних, місцевих та приватних телевізійних каналах, радіо на зразок: "Хочеш добра Україні - розмовляй літературною мовою!", "Українцю! Допоможи українцеві розмовляти літературною мовою!" теж змогла б дещо виправити ситуацію, яка є сьогодні.

   Мабуть, кожен з нас має визначити свої кроки щодо захисту та розвитку української мови. Я вважаю, що в цьому напрямі необхідно створити безплатні курси вивчення українські мови для громадян України (і не тільки), які бажають добровільно її вивчити. До речі, у Львові розпочався новий навчальний семестр у Школі української мови та культури при Українському католицькому університеті для іноземців. Протягом кількох тижнів гості з різних країн світу знайомитимуться з Україною та українцями; під час навчання студіюють граматику, нові слова, теми, переглядають теленовини, слухають радіопередачі, відвідують українські музеї та театри, вивчають українські пісні...

  Отож запрошую усіх небайдужих до відвертих коментарів щодо  системи захисту й розвитку української мови, бо настала пора по-справжньому захистити мовні права українського народу.

2 коментарі:

  1. Погоджуюся , мова є основою нашого життя !
    Звичайно , знати іноземні мови є також дуже корисно , але стає обідно , коли на рідних вулицях , ти не чуєш тіїєї , солов"їної мови .
    А колись , заборонялося говорити українською , впроваджували русифікаторську політику , проте наші предки боролися і зараз ми можемо вільно жити та розмовляти !
    І ось , що ми маємо зараз . Багато запозичених іноземних слів , розмови суржиком , нецензурна лексика .
    Хіба це справжні українці ,хіба це така подяка ?
    Ми повинні розмовляти нашою рідною , літературною мовою !!!

    ВідповістиВидалити
  2. Молодець! Саме такою повинна бути позиція кожного нашого юнака чи дівчини! Слава Україні!

    ВідповістиВидалити

Дякую, що завітали на мій блог