четвер, 29 вересня 2011 р.

Книги - морська глибина...

   Є у вересні особлива дата – 30 вересня. Саме у цей день, починаючи з 1998 року згідно з Указом Президента України, бібліотечні працівники відзначають своє професійне свято – Всеукраїнський день бібліотек.

У цей день оргнізатори готують чимало святкових імпрез, перфоменсів флеш- мобів, які спрямовані на залучення читачів до бібліотек.   

понеділок, 26 вересня 2011 р.

Захищаємо проекти

  Цього тижня відбудеться конкурс – захист учнівських проектів «Пісня – душа народу». 

     Проектні роботи мають бути подані у вигляді літературних газет, журналів, календарів, макетів, листівок, ілюстрацій, казок, сценаріїв... Малюйте, складайте, фантазуйте - все у ваших руках. Можете виконувати роботи як індивідуально, так і колективно.

       А ось і перші «ластівки».

середу, 21 вересня 2011 р.

"В" чи "НА", або хто проти стилістичних норм української мови


Вже вкотре Міністр освіти і науки Дмитро Табачник продовжує стверджувати, що можна вживати словосполучення "на Україні". 

"Я вже колись говорив, що обидві форми абсолютно правильні, тому що прийменник "на" і "в" не є мірилом державності", - сказав міністр освіти в інтерв'ю російському радіо "Ехо Москви". "Коли ми говоримо "на Кубі" - це правильна історично сформована форма російської мови. Але це не скасовує кубинську державність. Так само можна говорити  "на 

неділю, 18 вересня 2011 р.

Риторика. Оратори ХІХ століття



   Сьогодні поговоримо про видатного оратора ХІХ століття Григорія Савича Сковороду. 
     
Кажуть, що він  говорив у житті простою розмовною українською мовою, добре знав фольклор і життя всіх верств суспільства. Його наукові трактати у жанрі монологів і діалогів з традиційними засобами класичної риторики і виразними вкрапленнями живомовних елементів, його літературна творчість, у якій все сильніше проступали окремі риси нової, що народжувалась, літературної мови, засвідчили синтез мудрості книжної і народної.

четвер, 15 вересня 2011 р.

Сенкан. Пробуємо ТВОРИТИ РАЗОМ


   Розумію:  для того, щоб СТВОРИТИ  ВІРШ, потрібно мати  ДАР  ВІД  БОГА... Але, може, така форма допоможе комусь висловитися. Мова піде про сенкан - східний стиль написання віршів, проте освоїти його зовсім не складно, навіть більше  того, - це корисно!  

   Сенкан допомагає узагальнити інформацію, схоплювати складні ідеї та формулювати їх декількома словами. Як правило, на його написання багато часу не потрібно, його пишуть всього кілька ...

понеділок, 12 вересня 2011 р.

Форум видавців - 2011

14-18 вересня 2011 року у Львові відбудеться  грандіозна літературна подія року –  книжковий ярмарок. Цьогоріч «Форум видавців у Львові»   збере сотні письменників з рекордних 26 країн, відбудеться понад 600 заходів, у яких візьмуть участь більш як 800 літераторів, а на конкурс буде виставлено близько 400 книжок. Зокрема, тут будуть: зірковий гість Ерленд Лу (Erlend Loe), особливий гість  Олжас Сулейменов, приїдуть шановані літературні діячі  Іван Дзюба, Марія Матіос, Василь Шкляр, Мирослав

неділю, 11 вересня 2011 р.

Графік проведення ЗНО у 2012 році (попередній)

Проведення в нашій країні чемпіонату Європи з футболу вплине на терміни проведення зовнішнього оцінювання 2012 року (ЗНО 2012) та вступної компанії до вузів України. 
Проведення у 2012 році зовнішнього незалежного оцінювання визначено Наказом Міністерства освіти та науки України №946 від 09.08.11 року (з 14 травня по 7

суботу, 10 вересня 2011 р.

Сила слова

Багато вже сказано, написано про слово, його силу. Можемо навести безліч прикладів з літератури, історії,  життя, коли дійсно доброзичливе, щире, вчасно промовлене слово давало силу жити, творити, з «дна моря підіймало».  А що робити, коли кругом знають лиш «торочити», що «не вийде, не получиться, …»? Ця притча, думаю, дасть відповіді і на це питання, і на багато інших.

вівторок, 6 вересня 2011 р.

1-й Всеукраїнський конкурс «Я – ТВОРЕЦЬ СВОЄЇ ДЕРЖАВИ»

Всеукраїнська громадська організація “Український Незалежний Фонд Інноваційного Розвитку”, Мала Академія Наук України в рамках діяльності Молодіжного Ресурсного Центру України оголошують 1-й Всеукраїнський конкурс «Я – ТВОРЕЦЬ СВОЄЇ ДЕРЖАВИ».

понеділок, 5 вересня 2011 р.

Пишна осені краса


Ось і забрала золота осінь на журавлиних крилах усі веселощі літа.  Її буйна краса розлилася багряним океаном на оксамиті землі, повисла легкою павутинкою в небесах, стала сірооким ранковим туманом.  Ось вона опустилась до річки, в очерети, щоб посумувати в світанковій тиші, погомоніти про очманіле літо, а вже через мить  понеслася у ліси з попутним вітром, розкидаючи навколо

пʼятницю, 2 вересня 2011 р.

Проведення навчально-виховного процесу в 2011 – 2012 році


У зв’язку зі змінами, пов'язанами з організацією Чемпіонату Європи з футболу, osvita.com публікує інформацію щодо організації та проведення навчально-виховного процесу у 2011 – 2012 році.
І. Терміни завершення навчального року
1– 8 та 10 класи – 25 травня 2012 року

четвер, 1 вересня 2011 р.

Свято Першого Дзвінка




Вітаю всіх, хто сьогодні сам іде в школу або відводить туди своїх дітей, сестричок, братиків чи онуків.  Нехай Вам щастить! Чуйності, доброти, наполегливості, терпіння! А вчителям бажаю, щоб цей навчальний рік приніс   міцне здоров’я, благополуччя, оптимізм,  нові професійні перемоги  та віру у завтрашній день.
Нехай світлість нашої думки і відвага, ясний вогонь самопожертви і темінь егоїстичного засліплення, високі, «незрушимі скелі моральної непохитності духа пробудять від духовної летаргії і найглибшого морального упадку наш народ», «якого правди сила ніким звойована ще не була», а Бог хай щедро винагородить нас здоров’ям, натхненням і Вірою.  

Дякую, що завітали на мій блог