суботу, 30 липня 2011 р.

Програма ЗНО 2012 року. Українська мова і література

Міністерством освіти затверджено програми ЗНО, у відповідності з якими мають бути розроблені завдання для проведення тестування у 2012 році
Програми ЗНО затверджені відповідним наказом профільного міністерства, з метою проведення зовнішнього незалежного оцінювання досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти у 2012 році.

Конкурсними предметами при вступі до вищих навчальних закладів на основі повної загальної середньої освіти у 2012 році

пʼятницю, 29 липня 2011 р.

Електронні адреси мовних та літературних сайтів

Сьогодні знайшла кілька, як на мою думку, цікавих сайтів для самоосвітньої діяльності учнів з української мови та літератури. Можливо, і Вам знадобляться...

Література:
http://www.day.kiev.ua/157184/ Григорій Сковорода: «Час скінчити мандрівку»

четвер, 28 липня 2011 р.

Україна святкує День Хрещення Русі


Сьогодні, 28 липня, у день пам’яті святого рівноапостольного великого князя Київського Володимира, Українська Церква відзначає річницю Хрещення Київської Руси-України.

Процес поширення християнства був тривалим і поступовим. Християнство на Русі розповсюджувалося як тривала робота з впровадження релігії,

понеділок, 25 липня 2011 р.

Притча про букет квітів

Одному учневі весь час не давало спокою питання: як у житті людини поєднуються призначення зверху і свобода вибору. За відповіддю він відправився до Учителя і той сказав: 

- Коли ти йдеш у поле за букетом, то не впевнений ні у своєму майбутньому маршруті, ні в тому, які саме квіти складуть твій букет. Але ти йдеш від квітки до квітки, керуючись лише своїми внутрішніми

суботу, 23 липня 2011 р.

Тільки у Львові...

Я приїхала з моря. Боже, і як же  ТАМ  було добре: температура повітря - 33 градуси, 27° – моря, плескіт хвиль,   місячна доріжка… Проте, я обожнюю  СВОЄ  місто! Я бачу всі його недоліки і рани, і тим не менше ось це тремтливе  почуття спорідненості зі своїм містом – воно сильніше і яскравіше, ніж усі його видимі  недоліки, ніж усі інші чудові та прекрасні міста, разом узяті. Для мене Львів - це не тільки архітектура, кава і бруківка. Я його відчуваю... Воно рідне і  тепле. Це моє…

понеділок, 18 липня 2011 р.

Конкурс письмових творчих робіт «Україна моєї мрії»

     УВАГА!  Центр розвитку суспільства запрошує взяти участь у конкурсі «Україна моєї мрії»!
   Міжнародний конкурс письмових творчих робіт  триватиме з 16 липня до 14 жовтня 2011 року. Переможцям - цінні призи! Читайте запрошення, знайомтесь з умовами конкурсу!
     
  Світ створюють мрійники - це відома мудрість. Все, що існує довкола, колись було чиєюсь мрією. Україна, двадцяту річницю незалежності якої ми святкуємо цього року, теж була мрією мільйонів людей протягом століть. У 1991 році ця мрія збулась. Однак, як виявилося, тоді, мало хто уявляв, що робити далі, якою будувати незалежну Україну, яке майбутнє створювати. Справжніх мрійників стало мало, а суспільство охопила боротьба за матеріальні цінності.

середу, 13 липня 2011 р.

Перший урок у 2011-2012 н.р.

Міністерство освіти надіслало методичні рекомендації щодо першого уроку в загальноосвітніх навчальних закладах, що відбудеться 1 вересня 

Міністерство освіти і науки рекомендує навчальним закладам присвятити Перший урок у навчальному році 2011-2012 відзначенню 20-ї річниці незалежності України, за темою «Україна – наш спільний дім». 

неділю, 10 липня 2011 р.

Ролик про українську мову

    Христина Данилова, студентка Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого, презентувала власний патріотичний відеодоробок на тему "Яка гарна українська мова".
   Цей ролик одразу "підхопили" в усіх соціальних мережах. За сюжетом ролику про красу та милозвучність української мови говорять молоді люди різних національностей, однак Христина, українка, запитує: "Чому ж ми нею не говоримо?".

пʼятницю, 8 липня 2011 р.

Десять "Не можна" Василя СУХОМЛИНСЬКОГО

1. Не можна ледарювати, коли всі працюють; ганебно байдикувати, розважатися, коли - ти добре знаєш про це - старші покоління працюють і не можуть дозволити собі відпочинку.


2. Не можна сміятися над старістю і старими людьми - це величезне блюзнірство; про старість треба говорити тільки з повагою; у світі є три речі, з яких ніколи не можна сміятися, - патріотизм, справжня любов до жінки і старість.

вівторок, 5 липня 2011 р.

Віршові розміри

У дитинстві кожна людина — поет. Та чи стане це захоплення серйозним у дорослому віці? Душу пробуджує почуття прекрасного. Якщо його не виховувати, учень залишиться байдужим до краси природи і слова. Поетична творчість — найвищий ступінь мовної культури.  В.Сухомлинський переконував, що вона доступна кожному і не є привілеєм особливо обдарованих, що це таке ж закономірне явище, як малювання, адже малюють усі, через це проходить кожна дитина. Та поетична творчість стає звичайним явищем у духовному житті дітей лише тоді, коли вони відкриють перед собою красу слова. 

пʼятницю, 1 липня 2011 р.

Походження знаних фраз і висловів

Подекуди  вживаємо у своєму мовленні якісь вислови, а чому так кажемо - не знаємо. Так ось:

Жити на широку ногу – багато, розкішно жити, не слідкуючи за витратами. Значення цієї фрази пов’язане із модою, що з’явилась в Англії у ХІІ столітті.

Існує легенда, що в англійського короля Генріха ІІ Плантагенета жахливо деформувався палець на нозі. Щоб приховати форму спотвореної ноги, він замовив собі черевики з довгими, гострими, загнутими догори носками. Це стало спусковим гачком до початку шаленої моди на «носате» взуття. Король обмежив довжину носків
Дякую, що завітали на мій блог